Folk/sägner: Fattigvården 1867 | Löv-kersti | Tomt-sägen | Gripvallen | Olle fernlunds | Röja-sme´n | Slevjonsson

SlevJonsson - mannen på myren

Om man pratar om "äkta orginal" i vår bygd så har Uno Jonsson ( i folkmun Slevjonsson eller Gråbergsjonsson) sin givna plats.

Ca. 1,5 mil söder om Rätansböle ligger den lilla byn Björnberget i utkanten av byn ,uppströms Tvärhoan fanns ett litet torp som kallades Gråbergsstugan. Vad namnet kommer ifrån är okänt. Den användes i början av seklet som skogsförläggning och flottarstuga.

År 1932 kom Uno Jonsson hit på skogs- och kolningsarbete. Han kom från Åsarna men var från Sundsvall. Vid hitkomsten blev han bosatt i Gråbergsstugan

Uno Jonsson arbetade i skogen från början. Sedan började han att tillverka slevar och ösor av björkvirke, vilka han for i byarna och sålde, och man började då att kalla honom för "Slev-Jonsson".

Men så brann Gråbergsstugan ned och då fick Uno Jonsson idén att bygga sig ett eget hus. Han fick tillstånd av Iggesunds bolag att bygga en bostad på norra sidan av Tvärhoan, invid en myr en bit nedom där Gråbergsstugan låg. Han byggde där upp ett stort hus som i sin primitivitet var en verklig sevärdhet. Han började även att dika myren och hade vilda planer att han skulle anlägga ett semesterhem där för utarbetade husmödrar. Han hade även andra vilda planer om vad han skulle uträtta i vildmarken på myren.

På ädre dagar började han få dålig syn och gick ofta vilse, de sociala myndigheterna erbjöd honom en bättre bostad eller plats på vårdhemmet. Men han vägrade att motta detta erbjudande. Han skulle bo kvar i sin primitiva bostad. Men en dag var han helt plötsligt försvunnen, varför larm gick. Han hittades 1 km från sin bostad en novemberkväll ihjälfrusen och översnöad.
"Därmed fick Uno Jonsson sluta sitt liv precis som han ville. Han var bara sådan". Detta var slutorden i den dödsruna som socialnämndens ordförande i Rätan uttalade om honom.

Uno Jonsson som folk minns honom. När han var ute på vandring hade han alltid en påse med socker nära tillhand. så att han kunde ta en sockerbit som energitillskott när blev trött.
Slevjonssons bygge på myren. Mannen i mitten är Rune Lusth
Tidningsurklipp om Slevjonsson
<<läs mer<<
Uno utanför Gråbergsstugan. Där han flyttade in 1932.
Källa:
Boplatser och människor i Sörbyarna. . .,
Nils Sundqvist,1988

Till sidans topp

text, delvis:admin