Evenemang: Barnfest | Böörsnappet | Loppis | Budag | Slåttergille | Julmässa

Liten men naggande god slåtterstyrka

Årets lieslåtter på Loken blev lite rumphuggen. Inte så att resultatet blev dåligt på något vis, utan därför att det var så få som hade möjlighet att medverka. En orsak till det kan ha varit att man i avvaktan på lämpligt väder väntade till sista stund innan man affischerade och kallade ut folk. Nu var det bara Anders, Bo, Fritz och Karl-Gustav som kom med liar och tidigare så skulle det ha inneburit stora problem. Men inte den här gången. Jan-Ola hade nämligen gjort så bra förberedelser att till och med Fritz fick lägga undan sin lie och ta till räfsan i stället. Tillsammans med Karolina, Margareta, Jörgen, Anton, Edvin och Viktor hade han fullt upp med att ta reda på allt hö som redan var nermejat och det som den kvarvarande trion framgångsrikt utökade ytorna med under kvällen.
Anders Nordgren och Bo Jönzén med liar skapar förutsättningar för Brunkullan att leva vidare
Årets slåtterarbete vid Loken var avklarat på dryga timmen. Eftersom en stor del av det område som brukar slås var slagit med slåtterbalk någon dag tidigare.
Efter väl förrättat värv (och när ”avåten” började bli allt för närgångna) så plockade Karolina fram matsäckskorgen och dukade upp på bordet framför ladan. Kaffe, saft, smörgåsar och annat tilltugg smakade mycket gott i det läget. Efter det sedvanliga småpratet om både det ena och det andra så var det dags att avsluta och åka hem även för den här gången.
Fakta:

Loken är en äng belägen 5 km väster om Böle. Jämtlands landskapsblomma, den sällsynta Brunkullan, växer fortfarande där. Denna växt som under det gamla bondesamhällets tid var mycket talrik, finns i dag endast i några få lokaler runt om i landskapet. För att garantera växtens fortsatta existens måste dessa ängar slås med lie.

En kväll i början av augusti samlas Böle och Röjansborna, med lie, räfsa och kaffekorg, till slåttergille vid den gamla slåtterängen.

text: Bo J

foto: admin

Till sidans topp