Röjan -ett samhälle växer fram

Del 1 | Del 2 | Del 3 | Del 4 | Del 5 | Del6 | Del7 | Del 8 | Del 9 | Del 10 | Del 11 | Del 12 | Del 13 | Del 14 | Del 15 | Del 16 | 17
Avsnitt 15. Furumo

I motsats till de flesta, för att inte säga nästan alla andra, samlingslokaler i både närheten och längre ifrån så uppfördes inte lokalen i Röjan av någon förening eller organisation. Det var i stället bröderna Per Olov – och Anders Eriksson från Kvarnsjö som såg till att det nya samhället fick sin samlingslokal. En ren privatangelägenhet alltså. Lokalen uppfördes på tallmon alldeles i närheten av brinken ner mot ån (35) och fick därför så småningom det passande namnet FURUMO.

Ett namn som den också fick dela med den nykterhetsloge inom IOGT som fanns i byn under en period.

I lokalen fanns både salong och serveringslokal. Samt en bostad på övervåningen där bröderna bodde en tid.

Fest på Furumo våren 1932


Bio har varit en av de mest regelbundna verksamheterna i lokalen. Liksom i Böle var det under en längre period Engström från Åsarna som stod för filmföreställningarna. I stort sett varje söndag, med matiné klockan 15.00. En tid som var noga anpassad till Kvarnsjöbornas behov. Dom kunde nämligen åka med den rälsbuss som kom till Röjan från Östersund vid halv tretiden. Om inte rälsbussen var mycket försenad så kom man alltså fram alldeles i lämplig tid. Däremot så fick man oftast vänta ganska länge efteråt innan man på kvällen kunde ta tåget hem.

Någon gång vid mitten av 1950-talet tog man beslut om att skaffa sig egen projektor för att köra film med och det fortsatte man med tills så gott som all verksamhet inom nöjesbranschen upphörde helt. Bland de populära matinéfilmerna fanns Askungen, Hjortkalven och några av de tidiga Åsa-Nissefilmerna. Mot slutet av femtiotalet visades några av Ingmar Bergmanfilmerna. Det sjunde inseglet, Smultronstället och Nära livet. Säkra publikfilmer. Vänd dom inte ryggen, Storstadsdjungel, Kedjan, Moln över Hellesta, Kvinna i dödscell, En drömmares vandring var bara några av de mer spännande filmerna som visades. Åsa-Nisse, Norman Wisdom, Jerry Lewis och Dean Martinfilmer, Karl-Gustav och Arne och många fler roliga filmer fanns också på reportoaren. Det fanns alltså flera filmer som ibland fyllde salongen. Nästan fyllde i alla fall. Men så kom TV:n in i bilden och kanske framför allt, befolkningen började att minska i allt högre takt. Till slut fanns det helt enkelt inte någon ekonomi i att visa film längre.

Förutom de rena spelfilmerna så visades också populära ”specialfilmer”. Här kan då nämnas filmen om ripjägaren Stenmark som låg begravd en längre tid under en lavin i Lapplandsfjällen och filmen ”Slag för slag” som handlade om Ingemar Johanssons seger över försterankade Eddie Machen och bäddade för den kommande VM-matchen.

Några av maskinisterna var Bror Mattsson, Åke Martinsson, Uno Wallin, Sture Pettersson, Bengt Bergman och Einar Lundin. Men det fanns säkert flera.

Dans var en annan regelbunden verksamhet. I egen regi men också ofta med Böle-Röjans IK, eller någon annan (?) som arrangörer.

Här ett litet axplock.

1949.

Lördagen den 12 februari. JAN ERLINGS

Torsdagen den 24 mars. ARNE ERIKSSONS. (Röjans Folkets hus).

Lördagen den 14 maj. LILL-INGVARS. (Arr.B.R.I.K.).

Lördagen den 8 oktober. ROYAL. (Arr.B.R.I.K.).

Lördagen den 22- och Söndagen den 23 oktober. Höstfest.

Båda kvällarna FRÖÖJDS. (Arr.B.R.I.K.).

Måndagen den 31 oktober. VINCENTH HAGLUNDS RADIOENSAMBLE.

Norsk dragspelsmästare. Artist – Dans Show.

1950.

Torsdagen den 4 januari. SÖLVE STRAND. Välkänd från radio och grammofon. Dans med uppträdande.

Lördagen den 6 oktober. BURRES DIXIELANDBAND.

1952.

Lördagen den 8 mars. ZAAMBOS. (Arr.B.R.I.K.).

Lördagen den 26 april. HEDOS.

Lördagen den 8 november. FRÖÖJDS. (Arr.B.R.I.K.).

Lördagen den 6 december. CAROLDS. (Arr.B.R.I.K.).

1953.

Söndagen den 7 juni. ÅSARNA ALLMOGEKAPELL. (Karusell).

1954.

Söndagen den 28 februari. EXCELLENT. (Runes karusell).

1955.

Lördagen den 15 februari. ZAAMBOS.

Före dansen framförde Kvarnsjöamatörerna sin revy RISBASTU.

Söndagen den 6 mars. BOSSES. (Godtemplarlokalen i Röjan).

(Kabaré och dans).

Lördagen den 19 mars. OLLE WALTHERS. (Före detta HB:s).

Lördagen den 7 maj. EXCELLENT.

Lördagen den 17 december.

Före dansen uppträder den riksbekante och sjungande lappen JOKKMOKKS-JOKKE.

1957.

Lördagen den 19 oktober. HOBBES.

Lördagen den 26 november. ÖSTERSUNDSKVARTETTEN. (Arr.B.R.I.K.).

Enligt uppgift så lär det ha varit i samband med en Påskhelg då Sölve Strand spelade på Furumo och bodde på Gästis som han komponerade sin RÖJANPOLKA.

Som på så många andra ställen användes lokalen även vid strörre och mindre festligheter. Det var födelsedagar, bröllopsfester, trolleriaftnar, stora och små årsmöten, föredrag och inte minst de egna karusellprogrammen. Men även andra sammankomster.

På 1960-talet tog dock det hela slut (känns problemet med vikande befolkning igen?) och lokalen stod öde en tid.

Men så köpte Bengt Bergman fastigheten och bedrev tunnbrödsbageri – med en hel del anställda – där under ett antal år. När den epoken var över såldes byggnaden till turister som byggde om den till fritidsbostad för flera familjer och där är man än i dag.

.

Text/skiss: Bo J

Källor:

Minnesanteckningar efter A. Jönsson (1860- 1936)

Muntliga källor:
Erik Dahlin, Röjan,
Kalle Berg, Röjan
Olle Norderud, Nederhögen

Till sidans topp