Rätansböle | Föreningen Bölegården | Bakstugan | träsnidaren | företag

Rätansböle

Byn ligger 10 mil söder om Östersund, vid väg 315, vackert belägen i en södersluttning med utsikt mot Klövsjö- och Vemdalsfjällen.
.I dag bor 55
människor i byn,


Böörskroken

Ett bakverk som skapades i Böle en gång i tiden, vars tidigaste historia är höljt i dunkel.

Att baka krokar är omgärdat med visst hemlighetsmakeri. Receptet har en mängd varianter och lämnas inte ut hur som helst. Gräddningen ska helst ske i en vedeldad spis.

En "riktig" böörskrok skall vara väl uppjäst (2,5 - 3 cm tjock) och så mör att den smälter i munnen när den äts.

Förslag på Recept

500 g margarin
2,25 dl gräddmjölk
3 msk. hjorthornsalt
vetemjöl, så mycket att degen blir fast

Den färdiga degen kavlas ca. 1 cm tjock. Strö på rikligt med socker. Sporra ut krokarna. Grädda i en varm ugn

Till sidans topp