Gårdar: Utgården | Kiels | Tomt | Ol-anners | Nyhus | Orde häbre | Ol-Ers

Ol-Ers

Där Ingemar Didriksson nu bor fanns tidigare en stor timrad byggnad i två våningar med gaveln åt väster och en brunn framför med en högvinda. Den inrymde en svale boningsrum avskärmad med en enkel brädvägg från lagård och en foderbod. Här bodde Olov Eriksson( OL.Ersa,) tillsammans med sin hushållerska Brita Eriksson ( Knekt- Brita.) De hade två kor och några ungdjur samt en ko som hennes bror ägde .Allting var ju av trä och tillsynes svårt att hålla rent, men den konsten kunde Brita med mattor på golvet och i övrigt trärent t.o.m i lagården var det trasmattor på golvet. Jordbruket gav det foder som djuren behövde, men höet skulle bärgas för att sedan om vintern fraktas hem i en dragskrinda.

En vrensk (hingst) fanns tidigare när ägaren var yngre och det berättas att när hingsten anade att han skulle möta ett sto skrek han så det hördes lång väg och även om inte seltygen var i bästa skick så gick det bra.

OL-Ersa var lite av en naturläkare att rätta till leder vid vrickningar men även benbrott spjälkades och fick dem att fungera. Även tjärsmorning tillverkade han åt andra men även åt sig själv för sina bensår som han lindade med trasor, hur pass det hjälpte är väl ovisst men en viss odör blev det. Det berättas att han som yngre även spelade någorlunda fiol i alla fall så pass att där samlades ungdom om kvällarna men det ansågs ju vara mycket syndigt av dom rättrogna. Men en kväll tyckte någon av dem att de såg en svart hund under bordet, alltså var det den onde själv som visade sig för syndarna, då var det slut med det roliga .

På den övre våningen fanns en vindskammare där hans broder Per bodde utom vintertid då han låg nere hos dom andra. Han försörjde sig med att gå i gårdarna för att såga och klyva ved bl.a. mycket till bageriet nere på mon,han var också en god sångare som skulle stämma upp psalmerna när det var bön.Han hördes även vida omkring när han sjöng, Vart jag går i skogar berg och dalar, när han arbetade i skogen. När OL- Ersa blev gammal och svag flyttades han till Knekt-Olles där Brita bodde och blev omskött och sedermera dog 1930. Utbärningen skedde på Henrikssons loge med granris på golvet.som brukligt var

Huset revs 1932 och timret användes till skolbygget i Klövsjö.

Till sidans topp