Evenemang: Barnfest | Böörsnappet | Loppis | Budag | Slåttergille | Julmässa

En solig 21:a fäbodag

Den mest återkommande frågan direkt efter årets Fäbodag var faktiskt; ”Vem är det egentligen som bestämmer över vädret denna återkommande festdag”? Helt berättigat med tanke på hur det har sett ut under många av åren och så även 2015. För i en vecka med mycket regn så var de tre timmar som festligheterna pågick helt perfekta – igen! Regnet kom inte förrän ungefär kvart i fyra i år och då hade nog samtliga hunnit fram till belagda vägar i alla fall.

Besökssiffran hade ifjol ökat till drygt fyrahundra och tog ytterligare ett litet skutt i år då drygt fyrahundratjugo personer fanns på plats. När det gäller besöksiffran så verkar den ha stabiliserat sig efter att i många år ha pendlat upp och ner, ganska rejält till och med under någon period och numera landat i ett spann mellan fyrahundratio och fyrahundrafyrtio. En utmärkt siffra med tanke på att fäbovallen ligger litet avsides och att veckans övriga vädersituation antagligen skrämt bort en del.

Under en och en halv timmes tid, kom en jämn ström av människor till Karl-Orsvallen. När klockan var 14.00 hade dryga 400 personer passerat biljettförsäljarna Gunnar Söderberg och Niclas Nordgren
I år var det Åsarna nya allmoge – eventuellt litet förstärkt – som stod för underhållningen från verandan på ”Ol-Karlsstugan” och det gjorde man med sedvanlig bravur. Applåderna från bänkraderna var välförtjänta. Försäljningen gick över förväntan och det tog, trots rikligt tilltagna förråd, slut på både grynosten, fäboburgarna och kolbullarna. Det såldes också mycket kaffe och flötgröt. Försäljningen av brickor till fäbobingon låg på en normal nivå.

Tendensen med allt mer nya ansikten fortsätter och det var många som besökte Böleskölen och Fäbodagen för första gången. Andra har varit med många gånger och det finns faktiskt en hel del som har varit med ända från första början. Alltså alla tjugoen gångerna. Dessa bockar man för. Ett femtiotal bybor, samt indirekta sådana, är engagerade under förberedelserna, själva festen och efterarbetet. Av dessa är ett trettiotal aktiva under själva Fäbodagen.

Slåttertävlingen är den som lockar flest besökare till en och samma plats och så även i år. Som vanligt så var det ett litet med trevligt ”publikhav” runt avstängningarna.

Läs om slåttertävlingen
Olle Dillner Klövsjö
Lena Schedin och Inger Franzén serverade flötgröt, en populär maträtt bland fäbodagsbesökarna Carl-Johan Nordgren och Patric Landell var fäbodagens kolbullekockar för andra året i rad.
Många av besökarna ger arrangemanget och arrangörerna beröm för att man år efter år lyckas så bra. Men även solen har ju sina fläckar och det är klart att det finns sådant som kanske inte är hundraprocentigt bra när det gäller Fäbodagen heller. Fast å andra sidan så är det just sådant som man arbetar mest intensivt med mellan gångerna för att om möjligt komma ännu närmare den perfekt genomförda dagen!

Resultat ostrullning
Ungdom Damer Herrar
1.Alexander Lusth, 28,04 1.Alexandra schaerlund, 24,63 1.Magnus Boberg, 35,18
2. Måns Stålhand , 27,16 2. Olivia Sandström, 24,62 2. Erik Östberg, 32,65
3. David Schaerlund,18.30 3.Irené Eriksson 20,71 3.Mats Freding, 30,17
text:Bo J

foto: Lasse N,
Jessica Landell


Historisk bakgrund

Varje sommar i gamla tider ordnade man en fest i fäbovallen, Böleskölen. Festen pågick i dagarna två och kallades Buhelg. Det var musik, dans mat och dryck. Festdeltagarna roade sig nästan dygnet runt. Trots att det var över 1 mil att gå från byn, kom det mycket folk till dessa fester.

Under 1940-talet upphörde buhelgerna och i början av 1950-talet slutade bölebönderna att bruka Böleskölen.

Sommaren 1995 togs seden upp igen och har därefter arrangerats varje år, vanligtvis en dag sista helgen i juli.

Här serveras flötgröt, grynost, kaffe med hembakt bröd m.m. till tonerna av ljuv musik

Fäbo-bingo med tunnbröd som vinster är ett populärt inslag. Barnen har möjlighet till en mängd aktiviteter bl.a. ridning. Det ordnas tävlingar i; -att slå med lie -räfsning -ostrullning

Buhelgen samlar varje år 400-550 besökare

Till sidans topp