Evenemang: Barnfest | Böörsnappet | Loppis | Budag | Slåttergille | Julmässa

"Liten" men lyckad barnfest

Om det var kylan ( – 20 grader nere på mon under morgonen ) eller det faktum att det var full arbetsdag för många må vara osagt. Men det kom något färre besökare till årets Barnfest än på flera år. Knappt sextiofem stycken, nästan exakt lika fördelade på barn och vuxna. Nu märktes dock inte detta på själva festen. Stämningen var på topp och danserna och lekarna kring granen var lika fartfyllda och glada som vanligt.
Jenny Lindblad, som ledde lekarna, kunde också denna gång koncentrera sig helt på detta. Sven Olof Andersson, mycket duktig dragspelare vid barnfesterna, hade nämligen förstärkt ”orkestern” med Jon Olofsson. Lika duktig både som gitarrist och sångare.
Även om det fortfarande finns en hel del julgransplundringar kvar så är det nog för många nya årskullar just på Bölegårdens golv som man för första gången får stifta bekantskap med de gamla sångerna och lekarna. På så sätt är Barnfesten också en del i kulturarvet.

Efter att ha dansat en bra stund och klarat av en hel del av reportoaren, blev det fikapaus. Barnen bjöds då på saft och doppa.

När fikapausen var över så fortsatte dansen en stund till. Bland annat då med den sedvanliga långdansen ”nu är det jul igen…” genom foajén, serveringen och köket. Här deltog nu också den nyanlända jultomten. En lång och ståtlig sådan.

Efter dansen vidtog något annat viktigt för barnen. Nämligen tomtens utdelning av påsar till samtliga under en viss ålder.

Trots att besökarantalet kunde ha varit större så får man nog ända säga att det blev en lyckad Barnfest även denna gång. Vera Hammargård, Ann-Katrin – och Cecilia Isberg samt Ulla-Britt Lindblad hette medlemmarna i årets arrangörsgrupp.

För de vuxna som, först och främst tittade på när barn och barnbarn dansade (såvida man inte deltog själva) fanns det varmkorv och kaffe med bröd och att köpa. Detta som tillsammans med två lotterier stod för de intäkter som behövs för att finansiera festen.

Nästa år fyller Barnfesten ”pensionär”. Det vill säga att då blir det 65.- gången i oavbruten följd som festen ordnas sedan Kerstin Johansen och Margot Magnusson (då Eriksson) arrangerade den första i januari 1953. Hur många julgransplundringar av den här dimensionen matchar det?

Bölegården har nog bygdens största inneplastgran.
3 m hög
Tomten blev inte ryckt i skägget av barnen, men nära på
text: Bo J

foto admin

Fakta om barnfesten:

I januari 1953 bjöds samtliga barn i byn under 15 år till en julgrans-plundring. Arrangemanget blev en succé, där barn och vuxna dansade ut julen tillsammans. Julgransplundringen som fick namnet "barnfesten" blev en tradition som utan uppehåll har fortgått sedan dess. Det betyder att de barn som var med de första åren och fick påsar av tomten, nu själva har barnbarn som deltar.

Thyra Karlsson, Kjell Carlsson och Birgit Grinde blev de första i en lång rad av lekledare. Arne Wallén och Mark Olsson är bara några av de som har stått för det musikaliska.

Kerstin Johansén och Margot Magnusson (Eriksson) kunde säkert inte i sin vildaste fantasi tro, att deras initiativ skulle bestå 60 år senare.

Till sidans topp